Hoogtepunten HashiConf Europe 2022

Op de eerste dag van deze HashiConf stond het thema ‘Applicatie en Infrastructure’ centraal, en de tweede dag stond in het teken van ‘Netwerk en Security’. We hebben veel leuke sessies gezien, maar hieronder vind je de (SUE) highlights van Hashiconf Europe 2022. Scroll naar beneden voor een overzicht van de product updates.

Het pad naar Infrastructure en Automation

Een leuke talk over hoe we de afgelopen jaren gegroeid zijn van een computer onder je bureau naar een volledig multi-cloud omgeving, die wordt beheerd door een team van 5 mensen.
→ Terugkijken

Non-Technical Challenges van Platform Engineering

Een niet-technische sessie over hoe je het beste kunt functioneren als development of beheer team. Ook werden er veel praktische tips gegeven! Bijvoorbeeld hoe je als team de organisatie tevreden kunt houden en hoe je nieuwe ideeën en functionaliteiten het beste kunt introduceren of aanbieden.
→ Terugkijken

Hoe Nomad 1.3 Enables Running Work at the Edge

Een presentatie die laat zien dat niet alle diensten in een groot centraal datacenter draaien, maar ook dichter bij de eindgebruikers, op hardware die minder geschikt kan zijn voor een omgeving die afhankelijk is van een lage latency. Nomad ontwikkelaar James Rasell presenteerde dit d.m.v. Doom servers te draaien in een Nomad omgeving met meerdere Nomad clients op verschillende locaties.
Opname (nog) niet beschikbaar

Progressive Deployments met Consul Service Mesh

Een super interessante presentatie van Nic Jackson over hoe verstandig het is om changes uit te voeren op vrijdagmiddag. Hoe je de “pijn” kunt verzachten als je dit gaat ondernemen? Met Consul en Consul Connect kan dit op een verantwoorde manier, doordat je een update op een gecontroleerde manier uitbrengt – wat updaten met weinig tot geen impact mogelijk maakt. Dit allemaal door gebruik te maken van de integratie met Consul Services en Prometheus metrics.
→ Terugkijken

Multi-Runtime Service Mesh met Consul

Een leuke talk over hoe diensten met elkaar kunnen communiceren tussen drie verschillende Public Clouds en on-premise VM’s. Consul Service Mesh verzorgt namelijk een beveiligde en gecontroleerde verbinding tussen elke dienst.
→ Terugkijken

Auto-Configure Your Vault en Boundary met CTS

Een sessie waarbij uitgelegd werd hoe je Consul en Vault gebruikt om de toegang tot Postgres clusters te automatiseren. Het gebruik van een statisch wachtwoord is hierdoor niet meer nodig. Je krijgt in 30 minuten te zien hoe je op een geautomatiseerde manier Vault (database) secrets kunt provisionen in samenwerking met Boundary en Consul Terraform Sync.
→ Terugkijken

HashiConf Europe 2022 | Product Updates

Gedurende de conferentie werden er ook een aantal product updates gedeeld.

Drift Detection voor Terraform Cloud

De drift detectie is een feature die het mogelijk maakt om wijzigingen die buiten je Infrastructure as Code (IaC) uitgevoerd worden te detecteren en inzichtelijk te maken. Dit kan erg handig zijn bij changes die uitgevoerd worden tijdens verstoringen, maar achteraf vergeten worden om ze toe te passen in de IaC. Deze feature is alleen beschikbaar voor Enterprise gebruikers.

Developer websites voor alle HashiCorp producten

De documentatie van Hashicorp is erg goed op orde. Bij elke product en elke uitleg is een verwijzing naar de leeromgeving. Blijkbaar was dit niet voor iedereen even duidelijk en soms zelfs verwarrend. Daarom hebben ze besloten om alle productie documentatie en informatie onder één URL te plaatsen, developer.hashicorp.com. Nog niet alle documentatie en leeromgevingen zijn volledig beschikbaar. Op dit moment zijn alleen Vault en Waypoint beschikbaar.

Introductie HCP-diensten in beta (Boundary en Waypoint)

Hashicorp biedt ook de mogelijkheid om hun producten als Cloud product af te nemen. Dat wil zeggen dat je met paar klikken en gehele Vault of Consul cluster operationeel kan hebben, zonder ook maar enige kennis te hebben van het product zelf. Hashicorp beheert dan voor jou de dienst en de eindgebruiker kan dan gebruik maken van de dienst binnen je eigen omgeving, door (o.a.) VPC Peering. Deze keer zijn Boundary en Waypoint toegevoegd en bieden ze nu ook HCP Consul via Azure platform aan.

Nieuwe versie: Vault 1.11


Op dag 2 werd Vault versie 1.11 aangekondigd. Deze versie biedt bijvoorbeeld een Kubernetes secret engine en intergrated storage autopilot. Daarnaast bevat het updates voor Vault Agent PKI certificate en Consul (o.a. met HCP Consul via Azure, Consul API gateway en Consul support voor AWS Lambda).

Als officiële partner van HashiCorp is SUE een betrouwbare en ervaren partij voor advies of hands-on ondersteuning bij als je HashiCorp vraagstukken. SUE heeft o.a. ervaren Terraform, Vault, Consul en Nomad specialisten. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.