Review: KubeCon Europe 2021

Robin is één van Sue’s ervaren cloud native-experts. Hij werkt dagelijks met Kubernetes en verzorgt regelmatig K8s-trainingen. Logischerwijs was hij van de partij bij KubeCon Europe 2021. Benieuwd naar zijn ervaring? Lees snel verder!

Robin: “Als je praat over container deployment en cloud native-oplossingen, dan kom je al snel uit bij Kubernetes. Tot op heden is dit de orkestratie-tool voor containers, die het meest wordt gebruikt door de open source community. Zoals met vele open source-projecten bestaat er ook een conferentie voor: KubeCon!”

“Helaas was KubeCon Europe 2021 nog virtueel, maar het voordeel van online conferenties is dat je naderhand een gemiste sessie kunt terugkijken! Wellicht is één van onderstaande sessies iets voor jou?”

#1 Automating your home with K3s and Home Assistant

“Wat interessant was om te zien, is dat er dit jaar meerdere bijeenkomsten waren die de focus hadden op edge-oplossingen. Eén daarvan ging over het automatiseren van je huis met Home Assistant, die draait binnen een K3s cluster. K3s is een lichtere versie van Kubernetes die je heel goed in een edge-omgeving kan draaien. Ideaal om op afgelegen locaties te laten draaien, waar resources beperkt zijn. Het was leuk om te zien hoe er gebruik werd gemaakt van device plugins en node feature discovery om te bepalen waar een pod moet gaan draaien. Om vervolgens het apparaat dat gekoppeld is aan een node te kunnen gebruiken voor de applicatie.”

#2 Petabyte scale logging with Fluentd and Fluent Bit: a use case from intuit

“Met veel Kubernetes clusters is het soms lastig om goed inzicht te krijgen wat er gebeurd in je omgeving en applicaties. Het is dus handig om logging en metrics van je applicatie (en eventueel nodes) bij te houden. Tijdens deze sessie werd mooi verteld wat er allemaal bij komt kijken wanneer je logging wilt verzamelen op grote schaal, waar je rekening mee moet houden, en wat de eventuele valkuilen zijn.”

#3 Multi tenancy vs. multi cluster: when should you use what?

“Dit was niet echt een presentatie, maar meer een discussiepanel. Toch interessant, want er werd besproken wanneer je het beste kan kiezen voor multi tenancy en wanneer je een multi cluster gebruikt. Of een combinatie van beide. Want niet alles in Kubernetes is te beperken binnen een namespace. Denk bijvoorbeeld aan custom resource definitions of persistent volumes.”

#4 Taking bare metal to the clouds with Tinkerbell

“Naar deze sessie heb ik erg uitgekeken, omdat we bij mijn huidige opdracht bezig gaan met het opzetten van Kubernetes on-premise, op bare metal. Dit houdt in dat Kubernetes dus niet virtueel gedeployed wordt, maar op eigen hardware, direct op OS-niveau. Ook cloud providers zien dat klanten hiermee bezig zijn en willen daarbij helpen. Zoals Amazon EKS Anywhere, Azure Arc, VMware Tanzu, etc. De sessie was uiteindelijk een beetje een tegenvaller, omdat er vooral besproken werd waarom het project bestaat en niet hoe het daadwerkelijk werkt. Neemt niet weg dat het Tinkerbell-project wel interessant kan zijn om bij klanten bare metal in te zetten, net zoals je instances in de cloud gebruikt.”

#5 Making dynamic admission control even more dynamic using WebAssembly

“Tijdens KubeCon waren er ook best veel bijeenkomsten over security-aspecten binnen Kubernetes. Eén daarvan was deze. De presentatie liet zien dat bedrijven het nog steeds lastig vinden om het security-beleid goed ingeregeld te krijgen en dat het nog steeds niet goed wordt aangepakt. Bij SUSE zien ze dit ook, daarom hebben zij Kubewarden bedacht. Kubewarden is een policy engine voor Kubernetes en heeft de policy-as-code-mindset. Policies kunnen in een programmeertaal geschreven worden die al bekend is bij een organisatie, zolang als deze omgezet kan worden naar WebAssembly. Een leuke sessie en zeker de moeite waard!”