Review: KubeCon Europe 2021

De ervaren cloud-native experts van SUE werken dagelijks met Kubernetes en geven regelmatig K8s-trainingen. Logischerwijs waren wij aanwezig op KubeCon Europe 2021. Benieuwd naar onze ervaring? Lees verder.. snel!

SUE: “Als je het hebt over containerdeployment en cloud-native oplossingen, kom je al snel bij Kubernetes uit. Tot op heden is het de tool voor het orkestreren van containers die het meest wordt gebruikt door de open-sourcegemeenschap. Zoals bij veel open source projecten, is er een conferentie voor: KubeCon!”

“Helaas was KubeCon Europe 2021 nog virtueel, maar het voordeel van online congressen is dat je achteraf een gemiste sessie kunt terugkijken! Misschien is een van onderstaande sessies iets voor jou?”

#1 joUW systeem AUTOMATISEREN MET K3S EN HOME ASSISTANT

“Wat interessant was om te zien, is dat er dit jaar meerdere bijeenkomsten waren die gericht waren op edge-oplossingen. Een daarvan was het automatiseren van je huis met Home Assistant, dat draait binnen een K3s-cluster. K3s is een lichtere versie van Kubernetes die je heel goed kunt draaien in een edge-omgeving. Ideaal voor hardlopen op afgelegen locaties waar de middelen beperkt zijn. Het was leuk om te zien hoe apparaatplug-ins en detectie van knooppunten werden gebruikt om te bepalen waar een pod zou moeten draaien. Om vervolgens het device gekoppeld aan een node voor de applicatie te kunnen gebruiken.”

#2 PETABYTE SCALE LOGGING MET FLUENTD EN FLUENT BIT: EEN USE CASE VAN INTUIT

“Bij veel Kubernetes-clusters is het soms lastig om goed inzicht te krijgen in wat er in je omgeving en applicaties gebeurt. Het is daarom handig om de logging en metrics van je applicatie (en eventueel nodes) bij te houden. Tijdens deze sessie werd mooi uitgelegd wat er komt kijken als je houtkap op grote schaal wilt verzamelen, waar je rekening mee moet houden en wat de mogelijke valkuilen zijn.”

Review KubeCon Europe

#3 MULTI-TENANCY VERSUS. MULTICLUSTER: WANNEER MOET je WAT GEBRUIKEN?

“Dit was geen presentatie maar meer een discussiepanel. Toch interessant omdat er besproken is wanneer je het beste kunt kiezen voor multi-tenancy en wanneer je een multi-cluster gebruikt. Of een combinatie van beide. Omdat niet alles in Kubernetes binnen een namespace kan worden beperkt, denk bijvoorbeeld aan aangepaste resourcedefinities of persistente volumes.”

#4 MET KAL METAAL NAAR DE WOLKEN MET TINKERBELL

“Onze experts keken uit naar deze sessie omdat we in een bepaalde opdracht Kubernetes on-premise, op bare metal, zullen opzetten. Dit betekent dat Kubernetes niet virtueel wordt ingezet, maar op de hardware direct op OS-niveau. Cloudproviders zien ook dat klanten hiermee bezig zijn en willen helpen, zoals Amazon EKS Anywhere, en Azure Arc, VMware Tanzu, etc. De sessie was een beetje een teleurstelling omdat er vooral werd besproken waarom het project bestaat en niet hoe het moet. werken. Toch kan het Tinkerbell-project interessant zijn om bare metal voor klanten in te zetten, net zoals je instances in de cloud gebruikt.”

#5 DYNAMISCHE TOELATINGSCONTROLE NOG DYNAMISCH MAKEN MET WEBASSEMBLY

“Tijdens KubeCon zijn er ook nogal wat meetings geweest over veiligheidsaspecten binnen Kubernetes. Een daarvan was deze. Uit de presentatie bleek dat bedrijven het nog steeds moeilijk vinden om hun beveiligingsbeleid uit te voeren en dat het nog steeds niet goed wordt aangepakt. Dat zien ze bij SUSE ook en daarom bedachten ze Kubewarden. Kubewarden is een beleidsengine voor Kubernetes en heeft een policy-as-code-mentaliteit. Beleid kan worden geschreven in een programmeertaal die al bekend is bij een organisatie, zolang deze maar kan worden geconverteerd naar WebAssembly. Een leuke sessie en de moeite waard!”

Kennisbank
Hoe kan SUE helpen?