Over het KNMI
Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) is het kennisinstituut van Nederland dat zich richt op het weer en klimaat. Al meer dan 160 jaar zet het KNMI zich in en zorgt voor betrouwbare en consequente metingen, data en prognoses die aan de basis staan van belangrijke besluiten die ervoor zorgen dat Nederland veilig blijft.

De uitdaging

Het KNMI wil onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om hun huidige research werkplekken te vervangen door een moderne oplossing binnen de AWS cloud, om hun fysieke workstations uit te faseren. De researchers van het KNMI gebruiken hun workstations voor de analyse van een enorme hoeveelheid data. De data wordt gebruikt binnen verschillende weermodellen om onderzoek te doen naar patronen, maar ook om een voorspelling van het weer te doen.

Een oplossing binnen de AWS cloud zou helpen om de samenwerking met andere wereldwijde weerinstituten te verbeteren. Data kan sneller beschikbaar worden gemaakt en er is toegang tot meer data wat ervoor zorgt dat de kwaliteit van het onderzoek toeneemt.

De oplossing

SUE heeft het KNMI geholpen met het opzetten van een POC. Binnen de POC is de huidige omgeving van het KNMI gesimuleerd, de hele omgeving is opgebouwd door middel van AWS native Cloud Formation scripts.

Voorheen moest het KNMI vooraf de fysieke hardware aanschaffen. Met de nieuwe omgeving binnen de AWS cloud is dat niet meer nodig omdat de researchers hun benodigde workstations direct op kunnen spinnen binnen de AWS cloud. Daarnaast zit het KNMI niet meer vast aan de capaciteit van de huidige workstations, maar kunnen er ook zwaardere machines opgespind worden wanneer dat nodig is. Met de POC heeft SUE de bestaande omgeving gedigitaliseerd voor het KNMI zodat de organisatie toekomstbestendig is.

Een ander groot voordeel van de nieuwe AWS cloud omgeving is dat het KNMI veel bestendiger is voor failures van de on premise datacenters. De workloads worden binnen verschillende availability zones opgeslagen waardoor data niet verloren gaat als er een availability zone down gaat.

Resultaten en voordelen

Het KNMI creëert met de nieuwe situatie een moderne omgeving waarmee de researchers hun benodigde workstations snel in gebruik kunnen nemen zonder dat er vooraf hardware ingekocht dient te worden. Daarnaast biedt de omgeving binnen AWS ook toegang tot de nieuwste mogelijkheden binnen Machine Learning en research op het AWS platform. Daarmee is het KNMI in staat om onderzoek efficiënter en sneller uit te voeren.

Met een omgeving in de AWS cloud standaardiseert het KNMI de huidige werkzaamheden. Er kan meer geautomatiseerd worden en bij een failure zorgt AWS er voor dat er automatisch een nieuwe machine wordt opgespind die verdergaat of opnieuw begint zonder dat er menselijke handelingen nodig waren.

De nieuwe omgeving zorgt ervoor dat het KNMI onbezorgd kan werken omdat backups en data recovery ingeregeld zijn. De hele omgeving is High Available ingericht waardoor er geen zorgen ontstaan over mogelijke problemen binnen een availability zone. Wanneer er problemen ontstaan kan het failover proces snel en eenvoudig gestart worden.

Conclusie

In samenvatting, de samenwerking tussen het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) en SUE heeft geleid tot een baanbrekende transformatie in de manier waarop weer- en klimaatonderzoek wordt uitgevoerd. Door de implementatie van AWS cloud-oplossingen, heeft het KNMI niet alleen zijn researchcapaciteiten gemoderniseerd, maar ook een aanzienlijke sprong voorwaarts gemaakt in efficiëntie, samenwerking en innovatie binnen het veld. De nieuwe omgeving biedt niet alleen de mogelijkheid voor snellere en effectievere data-analyse, maar verzekert ook de continuïteit en veiligheid van onderzoeksgegevens. Dit illustreert de kracht van technologische vooruitgang en de impact van cloud-native oplossingen, aangedreven door SUE’s expertise, in het transformeren van traditionele industrieën en het voorbereiden van organisaties op de uitdagingen van de toekomst. SUE’s rol als katalysator in deze transformatie benadrukt ons positie als een vooraanstaande speler in de cloud-native dienstverlening en ons toewijding aan het leveren van technologische excellentie.

Neem contact op

Een greep uit onze klanten: