Een groeiend aantal applicaties en diensten is niet alleen maar geschikt voor de cloud, maar zelfs cloud native. Wellicht heb je die term al eens voorbij zien of horen komen, maar weet je nog niet wat hij precies inhoudt. Maar wat is cloud native? In deze blog leggen we uit wat cloud native is en waarom deze technologie de toekomst heeft.

Wat is cloud native?

De term cloud native heeft vooral betrekking op de manier waarop je applicaties bouwt en host. Cloud native applicaties zijn ontworpen voor gebruik in de cloud en niet bedoeld om gehost te worden in een on-premises datacenter. Ze maken dus optimaal gebruik van het servicemodel dat de cloud is en zijn opgebouwd uit schaalbare elementen.

De Cloud Native Computing Foundation definieert cloud native als volgt: “Cloud native technologieën stellen organisaties in staat om schaalbare applicaties te bouwen en uit te voeren in moderne, dynamische omgevingen zoals publieke, private en hybride clouds. Containers, service-meshes, microservices, een onveranderlijke infrastructuur en declaratieve API’s zijn voorbeelden van deze aanpak.”

Je kunt cloud native zien als een filosofie voor software-ontwerp en -beheer waarbij vanaf het begin de nadruk ligt op gebruik voor en in de cloud. Cloud native ontwikkelde applicaties bestaan uit meerdere services die ‘losjes’ aan elkaar gekoppeld zijn, zodat het op- en afschalen of uitrollen van nieuwe versies makkelijker wordt. Technologieën en werkwijzen die centraal staan bij cloud native zijn:

  • Containers en Kubernetes-orkestratie: containers zijn compacte alternatieven voor VM’s. Met het orkestratieplatform Kubernetes kun je containers schalen en beheren. 
  • Microservices. Dit zijn losse softwarecomponenten die je samenvoegt om een applicatie te bouwen. Hierdoor hoeven ontwikkelaars niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden en worden applicaties flexibel en makkelijk uitbreidbaar.  
  • Infrastructure-as-code (IaC). Je definieert en beheert je infrastructuur door middel van code. Dit komt de schaalbaarheid ten goede en maakt het makkelijker om veranderingen in de code te traceren.
  • DevOps. Dit is een filosofie die uitgaat van een nauwe relatie tussen ontwikkelteams en IT-operations bij het ontwikkelen en beheren van applicaties. Er vindt binnen dit framework in de coderings-, bouw-, test-, ontwikkel- en releasefase continue samenwerking en terugkoppeling plaats tussen de verschillende teams.
  • As-a-Service. Het afnemen van IT-oplossingen als een dienst. Je wordt geen eigenaar van de oplossing, maar je betaalt zolang je er gebruik van maakt. Het voordeel? Geen hoge aanschafkosten en gemakkelijk op- en afschalen. Bekende voorbeelden zijn Software-as-a-Service (SaaS), Platform-as-a-Service (PaaS), Container-as-a-Service (Caas) en Infrastructure-as-a-Service (IaaS).

Waarvoor gebruik je cloud native technologie?

Cloud native technologie is te gebruiken voor het ontwikkelen van een breed scala aan applicaties. Het mooie is dat oplossingen daarbij meestal niet gebonden zijn aan een specifiek besturingssysteem of een bepaalde server. Dit maakt het makkelijk om in een later stadium nieuwe functionaliteiten toe te voegen die je vervolgens weer met API’s koppelt aan andere oplossingen. Technologie die cloud native is, is bruikbaar voor elk type hosting: je ontwikkelt met de technologie zowel applicaties als infrastructurele componenten die bruikbaar zijn in publieke clouds, private clouds, hybride cloudomgevingen en multiclouds.

De 5 voordelen van cloud native

Gebruikmaken van cloud native levert je als organisatie diverse voordelen op. We zetten de belangrijkste kort op een rij.

  • Beter en sneller inspelen op veranderingen

Verandering is de enige constante in een tijd waarin technologische innovaties zich in sneltreinvaart voltrekken en marktbehoeften vaak veranderen. Met cloud native speel je sneller en flexibeler in op veranderingen. Krijgt een app tijdelijk een veel grotere vraag te verwerken? Met cloud native schaal je snel en makkelijk meer rekenkracht bij. Als de vraag juist afneemt, schaal je net zo snel weer af. Bij applicaties die on-premises draaien gaat dit veel lastiger, omdat je gebonden bent aan de onderliggende hardware.

  • Toekomstbestendige technologie

Cloud native applicaties kunnen meeveranderen met de behoeften van het bedrijf, zonder dat je afhankelijkheden creëert waardoor gebruikers vastzitten aan een bepaalde versie van de software. Met cloud native profiteer je bovendien optimaal van nieuwe en waardevolle technologieën als AI, machine learning en IoT. Die bieden bijvoorbeeld uitgebreide mogelijkheden voor het opstellen van voorspellende analyses, analyseren van grote datasets en personaliseren van je dienstverlening. Investeren in cloud native is inzetten op toekomstbestendige technologie.

  • Hogere ontwikkelsnelheid

Met cloud native technologie wordt het mogelijk om applicaties sneller te ontwikkelen. De doorlooptijd tussen de verschillende fases van het ontwikkelproces nemen af, waardoor je de time-to-market van een applicatie verkort. Dat scheelt niet alleen kosten en mankracht, maar zorgt er ook voor dat je de cloud gebruikt als een middel voor zakelijke groei. Je bouwt en ontwikkelt applicaties voortaan als een snelle reactie op actuele klantbehoeften.

  • Minder fouten

Cloud native geeft je de mogelijkheid om veel IT-operaties te automatiseren. Niet alleen goed voor de ontwikkelsnelheid, maar ook voor het terugdringen van (menselijke) fouten. Live-upgrades en -patches zorgen voor minder downtime en vergemakkelijken het werk van ontwikkelaars en andere IT’ers binnen je organisatie.

  • Meer stabiliteit en veiligheid

Door de betere verdeling van workloads beschik je over stabiele en voorspelbare prestaties tijdens piekperioden. Omdat je bij een bug niet de hele applicatie, maar alleen bepaalde onderdelen of functionaliteiten hoeft aan te passen, verklein je de kans op veiligheidsproblemen.

Aandachtspunten bij het adopteren van cloud native technologie

Je ziet, cloud native bezit enorm veel mogelijkheden om het potentieel van de cloud optimaal te benutten. Toch zijn er wel een paar zaken waar je goed op moet letten voordat je cloud native gaat. Denk daarbij aan de onderstaande aandachtspunten.

  • Kijk goed naar de mogelijkheden die er zijn om bestaande apps die on-premises draaien naar de cloud over te hevelen. Dit gaat niet altijd, bijvoorbeeld omdat de architectuur niet geschikt is voor een cloud-native deployment. Hierdoor kunnen de kosten snel oplopen.
  • Ontwerp een duidelijke roadmap en een goed plan voor het adopteren van cloud native. Wat wil je graag bereiken met de technologie? Welke zakelijke processen en doelen moet ze ondersteunen? En hoe zorg je ervoor dat medewerkers snel en goed leren werken met cloud native applicaties en tools? Zonder een goed overzicht kan het een chaotische en dure onderneming worden.
  • Kies een IT-partner die over voldoende expertise op het gebied van cloud native beschikt. Informeer bijvoorbeeld naar de projecten die hij op dit gebied al heeft uitgevoerd. Kijk ook goed naar wat een IT-bedrijf te bieden heeft op het gebied van de juiste cloudarchitectuur, maar tevens of het onafhankelijk is en de flexibiliteit en vrijheid heeft om terug te vallen op oplossingen en tools van verschillende cloudproviders (AWS, Azure, Google Cloud Platform).

Over SUE

SUE is toonaangevend in de digitale toekomst van Cloud, IT & Cloud Native. Bespreek jouw mogelijkheden met één van onze vele gecertificeerde experts. Wij zijn er om jouw Cloud Native Journey inzichtelijk en makkelijk te maken. We helpen je graag met zaken als cloudmigratie en -transformatie, containerisatie, Infra-as-Code, DevOps, CI/CD en cloud native security. Dat doen we op verschillende niveaus en in diverse hoedanigheden. Projecten, consultancy en managed services maken allemaal deel uit van ons dienstenaanbod.

Meer weten over cloud native en de diensten van SUE? Bel dan gerust naar +31 345 656 666 of stuur een e-mail naar info@sue.nl. Je kunt ook het contactformulier op onze website invullen.

Knowledge Base
How can we help?