VAN BARE METAL NAAR SERVERLESS; De wereld van de IT-infrastructuur heeft de afgelopen 20 jaar een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. De markt verandert continu en overal duiken nieuwe innovaties op. Zo zijn er de afgelopen jaren naast dedicated servers ook virtualisatie, containerisatie en serverless systemen bijgekomen. Maar.. wat is nu precies het verschil?

SERVERLOOS

Een paar decennia geleden kreeg iedereen die een applicatie wilde draaien de opdracht om ‘bare metal’-servers te voltooien. Deze machines zijn vaak ontworpen om één taak uit te voeren. Ze zijn ideaal voor hoge constante belastingen en bieden consistente schijf- en netwerkprestaties. Nadeel is de grote investering die deze servers met zich meebrengen en het gebrek aan flexibiliteit in gebruik.

Virtualisatie zorgt ervoor dat meerdere losse systemen op één server kunnen worden geplaatst. Deze zogenaamde ‘virtuele machines’ (VM’s) zijn veel flexibeler dan de bare metal servers. Ze maken het maken van nieuwe systemen makkelijker, zijn beter te beheren en sneller te herstellen bij eventuele problemen. Daarentegen heeft de hypervisor die de virtuele machines beheert relatief veel capaciteit nodig.

Bij virtualisatie draait elke machine zijn eigen besturingssysteem, wat voor enige overhead zorgt. De oplossing? container! In tegenstelling tot virtuele machines gebruiken containers het besturingssysteem van de host. Een applicatie als Docker maakt het mogelijk om een ​​applicatie snel en betrouwbaar te laten draaien in een gedefinieerde omgeving. Deze containers bevatten alles wat nodig is om een ​​applicatie te draaien; code, runtime, systeemtools, bibliotheken en instellingen.

De meest recente ontwikkeling is ‘serverless’, waarbij on-demand rekenkracht in de cloud pas wordt ingezet als de applicatie wordt aangeroepen. Zo draait de applicatie alleen als deze ook daadwerkelijk wordt gebruikt. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, draait deze technologie nog steeds op fysieke servers, maar is zo ingericht dat je je geen zorgen hoeft te maken over de onderliggende infrastructuur. Bekende serverloze platforms zijn onder meer AWS Lambda, Google Cloud Functions en Microsoft Azure Functions.

Kun je in 2021 nog een applicatie draaien op een bare metal server? Zeker! Elk platform heeft zijn voor- en nadelen, en elke uitdaging vraagt ​​om een ​​oplossing op maat. Bij Sue staan ​​onze adviseurs voor jou klaar met passende oplossingen voor jouw vraagstuk. Uiteraard houden we ook alle verdere ontwikkelingen en innovaties nauwlettend in de gaten!

Kennisbank
Hoe kan SUe helpen