Van Bare Metal naar Serverless

De afgelopen 20 jaar heeft de wereld van IT-infrastructuur een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. De markt is constant in beweging en nieuwe innovaties duiken overal op. Zo zijn er de afgelopen jaren naast dedicated servers ook virtualisatie, containerisatie en serverless systemen bijgekomen. Maar.. wat is eigenlijk precies het verschil?

Wie een aantal decennia geleden een applicatie wilde draaien, was toegewezen op complete “bare metal” servers. Deze machines zijn vaak ingericht op het uitvoeren van een enkele taak. Ze zijn ideaal voor een hoge constante belasting en leveren consistente schijf- en netwerkprestaties. Een nadeel is de grote investering die deze servers met zich meebrengen en het gebrek aan flexibiliteit in het gebruik.

Virtualisatie zorgt ervoor dat er meerdere gescheiden systemen op één enkele server geplaatst kunnen worden. Deze zogenaamde ‘virtual machines’ (VM’s) zijn veel flexibeler dan de bare metal servers. Ze vergemakkelijken het aanmaken van nieuwe systemen, zijn simpeler te beheren en sneller te herstellen bij eventuele problemen. Daarentegen vraagt de hypervisor die de virtuele machines beheert relatief veel capaciteit.

Bij virtualisatie draait elke machine zijn eigen besturingssysteem, wat voor enige overhead zorgt. De oplossing? Containers! Anders dan bij virtuele machines maken containers gebruik van het besturingssysteem van de host. Met een applicatie zoals Docker wordt het mogelijk om een applicatie snel en betrouwbaar in een afgebakende omgeving te draaien. Deze containers bevatten alles wat nodig is om een applicatie uit te voeren; code, runtime, systeemtools, libraries en instellingen.

De meest recente ontwikkeling is ‘serverless’, waarbij on-demand rekenkracht in de cloud alleen wordt ingezet als de applicatie wordt aangeroepen. Zo draait de applicatie alleen als deze daadwerkelijk gebruikt wordt. Anders dan de naam doet vermoeden draait deze technologie nog steeds op fysieke servers, maar is deze dermate ingericht dat je je niet druk hoeft te maken over de achterliggende infrastructuur. Bekende serverless platformen zijn onder andere AWS Lambda, Google Cloud Functions en Microsoft Azure Functions.

Kun je anno 2021 een applicatie nog op een bare metal server draaien? Zeker wel! Elk platform heeft zijn voor- en nadelen, en elke uitdaging vraagt om een oplossing op maat. Bij Sue staan onze consultants voor je klaar met passende oplossingen voor jouw vraagstuk. Natuurlijk houden we ook alle volgende ontwikkelingen en innovaties scherp in de gaten!