Een ontwikkelomgeving in een doos

Stagiair Thijs is sinds begin dit jaar aan de slag bij Sue. Hij is druk bezig met zijn stageproject, waarbij hij diverse opensource tools gebruikt om een ‘makkelijke’ ontwikkelomgeving op te zetten. Nieuwsgierig wat daarmee wordt bedoeld? Thijs legt het uit.

Thijs: “Tijdens mijn stage bij Sue onderzoek ik het bouwen van een makkelijk op te zetten ontwikkelomgeving door middel van Docker containers en Ansible. De ontwikkelomgeving zelf bestaat uit GitLab en GitLab Runners. Met deze runners kunnen er bouw- en teststraten gemaakt en uitgevoerd worden. De authenticatie hiervan loopt via FreeIPA en de communicatie gaat via RocketChat.

Om visueel overzicht te houden over de ontwikkelomgeving, maak ik gebruik van Portainer. Hiermee kun je de verschillende machines verbinden en inzien welke containers erin gedraaid worden. Dit alles is mooi verpakt in een set Ansible playbooks, Docker compose en documentaire bestanden. Uiteindelijk hoop ik met mijn onderzoek een pakket te kunnen leveren, bestaand uit opensource software, waarmee startups gemakkelijk dit systeem kunnen uitrollen.

Ik heb tijdens mijn stage tot nu toe ontzettend veel geleerd, zowel op technisch als persoonlijk vlak. Met onderwerpen als Docker, netwerken en gebruikersbeheer binnen cloudomgevingen als Azure en AWS ben ik nu nog beter bekend. Daarnaast heb ik een training in Linux Essentials mogen volgen en daarmee meteen een certificaat gehaald!”

Ben jij ook benieuwd naar stage lopen bij Sue? Check dan de vacature!